Tek na smučeh

 Tek na smučeh je celostno gibanje na smučeh z uporabo palic. Pozimi je ob dobrih snežnih razmerah nadvse dobrodošel, saj ohranja naš stik z naravo in telo v dobri splošni pripravljenosti tudi v obdobju običajno zmanjšane telesne aktivnosti.

Tek na smučeh je primeren tudi za slabše telesno pripravljene začetnike. Potrebni so le oprema za tek na smučeh in tekaška oblačila za nizke temperature.

Poznani sta klasična in drsalna tehnika teka na smučeh.

Klasična tehnika teka na smučeh je naravno, križno gibanje, kjer smučki drsita vzporedno v smučini. Prične se s hojo, ki skozi proces učenja preide v tek.

Smuči imajo poudarjen lok in so 15 do 20 cm daljše od naše telesne višine. Priprava smuči je z uporabo maž za oprijem in drsenje. Da se izognemo vsakokratni pripravi smuči, je idealna uporaba narebrenih smuči ali naprednejših smuči z nanotehnologijo. V uporabi so palice, ki segajo v navpičnici do višine ramen in nizki čevlji s prostim gležnjem.

Drsalna tehnika teka na smučeh je primerna za tiste, ki že obvladajo drsenje po drsni smučki in želijo teči hitreje. Zahteva več prostora na tekaški progi. Postavitev smuči je škarjasta, tehnika v odvisnosti od izvajanega elementa zahteva manj ali več drsenja po drsni smučki.

Smuči imajo manjši lok od klasičnih in so 5 do 10 cm večje od naše telesne višine. Pri pripravi smuči se uporabljajo maže za drsenje. Palice sežejo do višine nosu. Čevlji so visoki ali polvisoki in segajo čez gleženj za več stabilnosti in boljši odriv.

Učenje teka na smučeh se običajno prične v klasični tehniki, kjer pomeni gibanje v smučini boljše ravnotežje, večji občutek varnosti in sproščeno ter zabavno učenje prvih korakov.

Prednosti teka na smučeh:

  • ste aktivni in dobro telesno pripravljeni tudi pozimi
  • okrepite mišice celega telesa
  • izboljšate usklajenost dela rok, trupa in nog
  • izboljšanje ravnotežje na smučeh
  • odpravite stres
  • izboljšate zdravje in vitalnost
  • se zabavate

Bodite aktivni vse leto